Witchcraft - Forum ezoteryczne
  • Strona główna
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Współpraca
  • Szukaj
Logowanie — Rejestracja

Witchcraft - Forum ezoteryczne › Literatura i kalendarz › Historia Magii › Postacie historyczne
Aleister Crowley

Strony (3): « Wstecz 1 2 3
[-]
Witaj, Gościu!
Witaj! Nie jesteś jeszcze zalogowany. Zaloguj się by móc w pełni korzystać ze strony. Jeżeli nie masz jeszcze konta kliknij tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Tryb drzewa | Tryb normalny
Aleister Crowley
Autor Wiadomość
Mistiko Offline
Użytkownik

Liczba postów: 71
Reputacja: 0
Znak Zodiaku: Lew
Praktykowany rodzaj magii:
Sekret to moje drugie imię

Podziękowania: 1
Podziękowano 4 razy w 4 postach
RE: Aleister Crowley
(13-11-2024, 01:23)Olimpia napisał(a): Ok zgadzam się, ale powiedz wyjaśnij proszę jakie to są cechy satanisty? Bo tak się składa że czytając całą Biblię Szatana jakoś nie widze w nim tych cech...

Między innymi: ogromne E G O, hedonizm, uważanie siebie za boga. 
Biblia Szatana z lat 60 tych to też zlepek z innych wierzeń. To sataniści nie traktują tej książki poważnie.  Ona jest dobra dla laików, i dla zainteresowania większej rzeszy społeczeństwa tym zjawiskiem.
13-11-2024, 01:37
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Redek Offline
Użytkownik

Liczba postów: 68
Reputacja: 3
Znak Zodiaku:
Czarostwo tradycyjne

Podziękowania: 24
Podziękowano 23 razy w 13 postach
Skąd wzięłaś te cechy?
13-11-2024, 01:42
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,281
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 679
Podziękowano 606 razy w 578 postach
To nie są cechy satanistyczne... to są po prostu cechy ludzkie. xD Większość chrześcijanin też ma te cechy. ^^'
Co do satanizmu to sataniści którzy nie traktują serio tej "książki" są na takim samym poziomie co chrześcijanizm co nie traktuje serio Biblii. Jest różnica między satanizmem a lucyferianizmem - Crowleyowi bliżej było do Kościoła Setha czy do lucyfearianizmu. Satanizm jest super religią i ogólnie bardzo ją lubie. Tam gdzie chrześcijanizm promuje męczennictwo i żal za grzechy tam satanizm mówi bądź wolny i żyj przyjemnie ALE nie krzywdząc nikogo kto sobie na to nie zasłużył. Nie możesz więc powiedzieć że hedonizm to cecha satanistyczna bo choć przyjemność w tej religii jest ważna to nie jest ona najważniejsza. ;) A co do tego że Satanizm to zlepek innych wierzeń... pokaż mi religię która nie jest zlepkiem innych wierzeń. 

Ogólnie masz wiele racji... po prostu kwestia że inaczej to interpertujemy, patrzymy z innej perspektywy.

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
13-11-2024, 01:45
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: tupajda
Mistiko Offline
Użytkownik

Nie będziemy tu zjeżdżać na inny temat. To nie miejsce na to. Mają te cechy katolicy, protestwnci (i inne sekty) oczywiście. Skąd to wiesz jaki procent chrzescijan gdzie, kto ma jakie cechy? Były statystyki przeprowadzane, badania? Heh
Tym kluczowym elementem satanizmu jest wolność - brak zasad. Jednak zasady są potrzebne. Jedź samochodem bez przestrzegania przepisów drogowych jak to się skończy? 
Tu nie miejsce na to.
. Sataniści byli wcześniej (niż lata 60te xx wieku). Od zarania dziejów istniało zło i dobro. Wyznawcy Seta w Egipcie to byli sataniści, chodzi o pewne atrybuty, nie o nazwy - satana, diabel lub nazywaj jak chcesz.
O powyższej osobistości już wiele napisano, nawet tu.

Kto sobie na to nie zasłużył? Ale to ciągle TY (wyznawca) ustalasz kto sobie zasłużył. Może nikt sibie nie zasłużył to wszystkich zniszczę i spokój święty i EGO wygrało.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2024, 02:25 {2} przez Mistiko.)
13-11-2024, 02:05
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
Olimpia Niedostępny
...

Liczba postów: 5,281
Reputacja: 97
Znak Zodiaku: Wodniś ^^
Magia Naturalna

Podziękowania: 679
Podziękowano 606 razy w 578 postach
Oczywiście że nie wiem jaki to procent ani żadnych statystyk nie było, po prostu żyje wśród nich i widzę te cechy.
Satanizm ma zasadę, nie krzywdź niewinnych, dzieci, zwierząt. To w sumie jedyna zasada która moim zdaniem jest potrzebna ludzkości. Rób tak żeby Tobie i innym było dobrze. Ja jako Wodnik nie lubię innych zasad. Satanizm też dlatego go tak lubię.

Nie interesują mnie Wyznawcy Setha w Egipcie bo to zupełnie inny temat i nie ma żadnego powiązania z Kościołem Setha o który mi chodzi:

Świątynia Seta powstała w wyniku schizmy w Kościele Szatana w 1975. Założyciel ruchu Michael Aquino, były podpułkownik armii amerykańskiej, wszedł w konflikt z ówczesnym przywódcą kościoła Szandorem LaVeyem. Aquino nie zaakceptował pomysłu sprzedawania tytułu kapłańskiego. Twierdził, iż miał objawienie, że czas Szatana przeminął, a nadszedł czas Księcia Ciemności, czczonego pod prawdziwym imieniem Set.
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%85tynia_Seta

Chodzi mi tylko o to że w mojej opinii Crowley nie miał nic wspólnego z Satanizmem. Bardziej z Kościołem Setha zobacz, że on mówił nawet że Seth mu powiedział że go wybrał na proroka i... zauważ, że ile on miał dzieci i praktycznie żadne nie przeżyło... a każde (lub większość, nie pamiętam dokładnie) nosiło imię demona i było ochrzczone rytualnie. Nie sądzisz że to mocno podejrzane i zajeżdża tym złym odłamem Satanizmu?

Normalność to wymysł.
Skupiają się w stado i "normalność" tworzą na podstawie wypadkowej średniej reakcji i poglądów innych Owiec w stadzie.
Boją się uwolnienia Woli ponad Formę.
Są niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

-----------
Różnica pomiędzy mną a resztą jest taka, że ja sie nie boje być nie akceptowana.
13-11-2024, 02:18
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
tupajda Offline
Wtajemniczony

Liczba postów: 1,038
Reputacja: 19
Znak Zodiaku:

Podziękowania: 237
Podziękowano 215 razy w 149 postach
Mglisty, a ty na jakich badaniach satanistów bazujesz? Mógłbyś jakieś przytoczyć, czy też tylko żądasz od innych jak ich stwierdzenia nie pasują do twoich?

Mówisz, że dobro i zło istnieje od zarania dziejów. Czytałeś opis biblijny co robili zdobywcy Jerozolimy z podbitym ludem? To była strona dobra czy zła?

Czytałeś biblię? Całą? Biblię satanistów też? Też całą? Zupełnie przypadkiem przeczytałem obie i mogę ci jedynie powiedzieć, że twój obraz mija się z rzeczywistością. W pełni się zgadzam z Olimpią - satanizm z biblii satanistów jest po prostu humanizmem, gdzie życie jest najwyższym dobrem.

--
Wystarczy być sobą.
20-11-2024, 13:00
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali: Olimpia
Mistiko Offline
Użytkownik

(20-11-2024, 13:00)tupajda napisał(a): Mglisty, a ty na jakich badaniach satanistów bazujesz? Mógłbyś jakieś przytoczyć, czy też tylko żądasz od innych jak ich stwierdzenia nie pasują do twoich?

Mówisz, że dobro i zło istnieje od zarania dziejów. Czytałeś opis biblijny co robili zdobywcy Jerozolimy z podbitym ludem? To była strona dobra czy zła?

Czytałeś biblię? Całą? Biblię satanistów też? Też całą? Zupełnie przypadkiem przeczytałem obie i mogę ci jedynie powiedzieć, że twój obraz mija się z rzeczywistością. W pełni się zgadzam z Olimpią - satanizm z biblii satanistów jest po prostu humanizmem, gdzie życie jest najwyższym dobrem.

Trudno będzie mi znaleźć źródła pisemne tych badań. Slyszałem o satanizmie możliwe, że nawet pochodziło to z nauk katolickich, które osrzegały przed satanizmem. Trudno stwierdzić. Nie czytałem wielu artykułów. Posiadam własne wnioski i przemyślenia. 
Rozróżniałem we wcześniejszym wpisie prawdziwy satanizm od współczesnego wytworu. Są powszechnie znane rytuały odprawiane przez prawdziwych satanistów od setek lat. Ukrywają się przed  publicznym ujawnieniem. 

Nie czytałem. W jednej książce o tym wspomniano, jako o wydarzeniu historycznym. To był najazd Babilończyków, bodajże. 

Trzymajmy się tematu. Temat jest o Angliku a nie o satanizmie. 

Biblia to nie powieść, którą przeczytasz i koniec. 
Biblia Szatana została przejrzana tylko w celach edukacyjnych. 
Jedynie mały fragment przeczytałem. Nie wchłaniam treści tego typu do umysłu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2024, 00:51 {2} przez Mistiko.)
28-11-2024, 20:19
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
tupajda Offline
Wtajemniczony

Znak Zodiaku:

Twoja wypowiedź przypomina mi katolickich krytyków serii ksiażek z Harrym Potterem - nie czytałem, ale książka mi sięnie podoba.

Dostałeś argumenty od paru osób. Ja na twoim miejscu uzupelniłbym wiedzę, żeby móc dyskutować dalej.

--
Wystarczy być sobą.
28-11-2024, 23:18
Znajdź Posty Odpowiedz
Mistiko Offline
Użytkownik

(28-11-2024, 23:18)tupajda napisał(a): Twoja wypowiedź przypomina mi katolickich krytyków serii ksiażek z Harrym Potterem - nie czytałem, ale książka mi sięnie podoba.

Dostałeś argumenty od paru osób. Ja na twoim miejscu uzupelniłbym wiedzę, żeby móc dyskutować dalej.

Osobiście to mam opinię neutralną  o powyższej książce. Nie pisałem czy mi się nie podoba. Nie oceniam. Nie mogę jej czytać. 

Crowley mieszkał w domu nad jeziorem Loch Ness.
29-11-2024, 01:02
Znajdź Posty Odpowiedz
Podziękowali:
tupajda Offline
Wtajemniczony

Znak Zodiaku:

Ależ tu nie o książkę (zwłaszcza tą konkretną) chodzi, lecz o podejście do problemu. Jeżeli ktoś jest fundamentalistą w swoich poglądach, to żadne argumenty go nie przekonają. Otwarty umysł zakłada jednak, że jego przekonania mogą być mylne i dopuszcza ich korektę. Żeby zweryfikować swoje stanowisko, trzeba zapoznać się z drugą stroną dyskusji. Tak samo trzeba przeczytać książkę, by móc ją ocenić.

Powołujesz się na badania, więc chciałbym się z nimi zapoznać. Przy czym nauki katolickie z badaniami nie mają nic wspólnego. Na marginesie nauki katolickie są jednym z większych przejawów hipokryzji i zakłamania - nie możesz pokonać zastanych wierzeń, to przerób je i przedstawiaj jako własne. Nauki katolickie ostrzegają przed wszystkim, co nie jest katolickie... protestanci to też są ci, co zbłądzili ;)

Crowley był kim był, czyli sporym skurwysynem z rozdmuchanym ego, a jego czyny dają temu świadectwo. To, gdzie mieszkał, jest akurat mało istotne.

--
Wystarczy być sobą.
29-11-2024, 10:29
Znajdź Posty Odpowiedz
Strony (3): « Wstecz 1 2 3

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek
Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Witchcraft - Magia, Ezoteryka, Rozwój duchowy | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS

Theme designed by KoZ.
Edycja © Witchcraft
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Diablo® and Blizzard Entertainment® are all trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment in the United States and/or other countries.